miércoles, 22 de abril de 2009

Diada de Sant Jordi - Setmana Medieval de Montblanc

miércoles, 22 de abril de 2009 1
Sant Jordi, cavaller i màrtir, és l'heroi d'una gran gesta cavalleresca, que la veu popular universal situa a les terres allunyades i llegendàries de la Capadòcia, però que la tradició catalana creu esdevinguda als voltants de la vila de Montblanc.

Diuen que assolava els voltants de Montblanc un monstre ferotge i terrible, que posseïa les facultats de caminar, volar i nedar, i tenia l'alè pudent, fins el punt que des de molt lluny, amb les seves alenades envierinava l'aire, i produïa la mort de tots els qui el respiraven. Era l'estrall dels remats i de les gents i per tota aquella contrada regnava el terror més profund.


Les gents van pensar donar-li cada dia una persona que li serviria de presa, i així no faria estrall a tort i a dret. Van assejar el sistema i va donar bon resultat; el cas difícil fou trobar qui es sentís prou avorrit per deixar-se menjar voluntàriament pel monstre ferotge. Tot el veinat va concloure fer cada dia un sorteig entre tots els veïns de la vila, i aquell que destinés la sort seria lliurat a la fera. I així es va fer durant molt de temps, i el monstre se'n deiuria sentor satisfet, car va deixar de fer els estralls i malvestats que havia fer abans.

Heus ací que un dia la sort va voler que fos la filla del rei la destinada a ser presa del monstre. La princesa era jove, gentil i gallarda com cap altra, i feia molt dol haver-la de donar a la bèstia. Ciutadans hi hagué que es van oferir a substituir-la, però el rei fou sever i inexorable, i amb el cor ple de dol va dir que tant era la seva filla com la de qualsevol dels seus súbdits. Així, el rei va avenir-se a que la princesa fos sacrificada.

La donzella va sortir de la ciutat tota sola i espantada, i va començar a caminar cap al cau del monstre. Mentre, tot el veinat, desconsolat i alicaigut, mirava des de la muralla com la princesa anava al sacrifici.
Quan portava una estona caminant se li va presentar un jove cavaller, cavalcat en un cavall blanc, i amb una armadura tota daurada i lluent. La donzella, esborronada, li digué que fugís de pressa, puix que per allí rondava una fera que així que el veiés en faria xixina. El cavaller li digué que no temés, que no li havia de passar res, ni a ell ni a ella, per tal com ell havia vingut expressament per combatre el monstre, per matar-lo i alliberar del sacrifici a la princesa, com també a la ciutat de Montblanc del flagell que li representava el veïnatge d'aquell monstre.

Entre aquestes, la fera va presentar-se, amb gran horror de la donzella i amb gran goig del cavaller, que la va escometre i d'una llançada la va malferir. El cavaller, que era Sant Jordi, lligà la bèstia pel coll i la donà a la donzella perquè ella mateixa la portés a la ciutat. El monstre va seguir tot manso i estemordit a la princesa. Tot el poble de Montblanc, que havia presenciat la baralla des de les muralles ja esperava amb el braços oberts la donzella i el cavaller, i enmig de la plaça va esbravar el seu odi contra la fera, de la qual aviat no restà bocí.El rei volia casar la seva filla amb el forcívol cavaller, però Sant Jordi va replicar que no la mereixia; va dir que havia tingut una revelació divina sobre la necessitat urgent d'anar a combatre el drac ferotge i alliberar la donzella, i amb ella la ciutat de Montblanc. I així ho havia fet amb la protecció divina i per manament diví. Per tant, ell no havia fet res per ell mateix i no mereixia cap premi. Aleshores, Sant Jordi desaparegué misteriosament, talment com havia aparegut.Text extret del Costumari Català de Joan Amades.
..De la sang del drac brollà un rosser. Sant Jordi agafà la rosa més bonica i li entregà a la princesa...

martes, 14 de abril de 2009

"L'insubmergible"

martes, 14 de abril de 2009 2
Un dia com avui, ara fa 97 anys, es va enfonsar "l'insubmergible". El Titanic, el vaixell més gran del seu temps, era un dels tres transatlàntics de la companyia anglesa White Star Line que pretenia dominar el negoci dels viatges transoceànics a principis del segle XX. Segons corrien les veus en aquell moment, era impossible que un vaixell com el Titanic s'enfonses.

El 10 d'abril de 1912, el famós vaixell va emprendre el seu viatge inaugural, que tenia el seu punt de sortida a Southampton (Gran Bretanya) i el seu destí a Nova York, on mai va arribar. Malgrat estar fabricat amb acer, el "barco de los sueños" no va sobreviure davant el xoc contra un iceberg i la nit del 14 al 15 d'abril de 1912 es va enfonsar. Van ser aproximadament 1500 persones les que van perdre la vida en aquest mític naufragi.


La cartilla de navegació

La naviliera del Titanic va desembarcar a tots els seus tripulants el mateix dia del naufragi, només per estalviar-se els seus sous. Tot mariner sempre ha de dur amb ell la seva cartilla de navegació i presentar-la cada vegada que embarca o desembarca d'un buc. I és precisament en la d'Alexander James on es demostra que la companyia propietària del transatlàntic, la White Star Line, va desembarcar a tots els seus tripulants en alta mar el mateix dia de l'enfonsament, sense saber si havien mort o seguien vius.

Segons el document,
trobat després de 93 anys extraviat, Alexander va embarcar al vaixell als 36 anys com a Majordom de les cabines de Primera Classe. James va aconseguir salvar-se del naufragi en el bot salvavides número 13.

martes, 7 de abril de 2009

Tragèdia a Itàlia

martes, 7 de abril de 2009 3

Itàlia passa per uns moments durs. 207 morts, 17 persones sense identificar; 100 ferits greus i 15 desapareguts. Aquestes són les tràgiques xifres que ha deixat, de moment, el fort terratrèmol que va sacsejar ahir el centre d'Itàlia. A més, es calcula que unes 50.000 persones s'han quedat sense casa.

Segons podem llegir al diari Avui, fonts dels serveis d'emergència han assenyalat que des de que es va registrar el terratrèmol més fort dilluns, s'han captat 300 moviments tel·lúrics de diverses intensitats. Les sacsejades més fortes, de 3,6 i 4,7 graus a l'escala de Richter, s'han registrat avui a la ciutat de L'Aquila.

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, s'ha traslladat aquest matí fins a la zona afectada per actualitzar el balanç del sisme, que va assolir una magnitud de 6,3 graus. Berlusconi ha decretat l'estat d'emergència a tot Itàlia.
miércoles, 1 de abril de 2009

Montblanc acollirà l'Acampada Jove 2009!

miércoles, 1 de abril de 2009 5

Montblanc acollirà aquest any l'Acampda Jove 2009, el primer festival polític i musical dels Països Catalans organitzat per les JERC, per on passaran els grups més importants del panorama musical català. Segons un comunicat emès per les JERC, l'Acampada es durà a terme a Montblanc del 16 al 18 de juliol.


Després del pas del Senglar Rock per la vila, Montblanc recupera la celebració d'un important festival musical, per on cada any passen milers de joves. Fins ara l'Acampada Jove es feia a Sant Celoni, després del seu pas per Arbúcies. Ara arriba a Montblanc.


L'acte de presentació del festival es farà aquest dimecres, a les 12 del migdia, al saló de plena de l'Ajuntament. Hi seran presents Jordi Albalat, regidor de Cultura, Festes i Joventut de l’Ajuntament de Montblanc; Josep Andreu, alcalde de Montblanc i Gerard Coca, portaveu nacional de les JERC.

Sens dubte, aquesta és una gran noticia per a tots els montblanquins i montblanquines! Ara només falta que torni el Senglar Rock un altre cop! ;)
 
Amb un euro a la butxaca. Design by Pocket