jueves, 26 de febrero de 2009

Encomana el català!

jueves, 26 de febrero de 2009

"A la feina! Al carrer! Al cafè de l'amic Joan! La primera paraula, en català! Un bon dia o un què voldrà? Encomana el català!" Bona campanya la que ha engegat recentment la Generalitat per tal de fomentar l'ús social de la nostra llengua, el català.
Un 70,6% dels catalans canviem la llengua quan l'interlocutor parla en castellà, encara que la conversa s'hagi iniciat en català. Preocupant! Som nosaltres, els catalanoparlants, els que hem d'encomanar la nostra llengua. I quan parlem d'encomanar-la no ens referim a la vessant negativa que sovint li atribuïm a aquest verb. A part d'encomar-se malalties, també podem encomanar somriures, per exemple. Per tant, hem d'encomanar el català.
Són moltes les entitats socials que han donat suport al govern amb aquesta campanya que pretén influir en els nostres hàbits lingüístics. Moltes vegades, per educació, canviem el nostre idioma al dirigir-nos a una persona de diferent origen social o geogràfic. Però, si ens entenen, parlar amb elles en català no és res greu. És més, sovint són aquestes persones les que demanen que no canviem la nostra llengua quan ens dirigim a elles. De què els hi serveix a aquestes persones l'esforç que fan per aprendre el català si nosaltres mateixos no els ajudem?
Per la llengua! Encomana el català!

1 comentarios:

Myriam Zanatta dijo...

A mi aquesta campanya em sembla molt bé. Conec una persona estrangera que ve a passar aquí les vacances des de fa olt any, i per això va prendre classes de català, quan no sap parlar en castellà. Quan ve aquí, doncs, parla en català, però com la gent li nota l'accent li parlen automàticament en castellà. Ella, pobra, es fa un fart d'explicar que no sapcastellà i que per favor li parlin en català però no hi ha manera...

Xitos wapa! >.<

Publicar un comentario

 
Amb un euro a la butxaca. Design by Pocket