jueves, 5 de marzo de 2009

Més català

jueves, 5 de marzo de 2009
El debat lingüístic resorgeix aquests dies a causa de la nova llei del cinema de Catalunya impulsada pel Govern català. La llei en qüestió permet garantir la paritat en el món del cinema. Així, es preveu que el 50% de les còpies de les pel•lícules que es projectin a Catalunya hauran de ser en llengua catalana. Ja era hora!

Equilibrar l’oferta de films en català. Aquest és el principal objectiu que persegueix la llei del cinema. I és que ens trobem en una situació bastant patètica. A molts de nosaltres ens agradaria veure les estrenes cinematogràfiques en català. Però, una de dos: o el film no està doblat al català, o són escases les sales que projectin pel•lícules en la nostra llengua.

Som moltes les persones que aplaudim aquesta aposta del govern. Malgrat tot, també hi ha qui la rebutja. Els empresaris de les sales de cinema de Catalunya, per exemple, estan en contra de l’esmentada llei. Asseguren que la demanda en català només és d’un 21% i es mostren preocupats per la possibilitat de sortir-ne perjudicats. Senyors empresaris, no estan tenint en compte que la demanda és tant baixa pel fet de que l’oferta també és baixa!

Qui sí dóna suport a la llei és l’Acadèmia del Cinema Català. En paraules del seu president, Joel Joan, l’aposta del govern “és una gran notícia, per fi la co-oficialitat de la llengua arriba a les sales de cinema, tot i que, al meu parer, ho fa amb trenta anys de retard".

3 comentarios:

Alba dijo...

Es una notícia que jo també aplaudeixo! Ja era hora! Com dius tu, si no hi ha demanda és pq l'oferta és ridícula... S'ha d'impulsar el cinema català, però també el cinema en català... A veure com anirà la cosa quan es posi en marxa la nova llei...

Myriam Zanatta dijo...

No sé com posicionar-me respecte a aquesta llei. La defensa de la llengua està molt bé i és necessària, però tan com per obligar de cop i volta que el 50% de les pel·lis siguen en català en sembla potser una mica radical. Els que sí deuen estar contents són els dobladors, que a partir d'ara tindràn més feina que mai.

Francesc dijo...

Crec que de finalment poder-se dur a terme seria una gran notícia, però crec que hem de ser prudents (i no sé si el govern català ho ha estat massa). Potser s'havien d'haver esperat a anunciar-ho a que estigués més lligat.

Crec que era l'any 1998 que CiU va proposar també d'aconseguir la meitat de pel·lícules en català i en van sortir escaldats per l'oposició de tota la indústria, per una banda els cinemes catalans i per l'altra les grans distribuïdores americanes molt potents. D'altra banda gràcies a això van aconseguir una petita millora i que se'n doblessin algunes.

Aquesta vegada, 10 anys després sembla que la indústria tornarà a dir el mateix. L'argument aquest que exposen de la baixa demanda, tal com dius, em sembla molt pobre. Si hi ha baixa demanda és perquè mai hi ha hagut oferta, però estic convençut que la meitat de la població catalana ho preferiria veure en català si hi hagués l'opció. El problema és que tenim la dinàmica en contra i aquest tipus de dinàmiques costen molt de trencar i més en una situació de crisi econòmica, però també i des de fa més temps de crisi de la indústria cinematogràfica degut a la pirateria.

Espero que el govern sigui hàbil i que CiU els hi dongui suport, per tots junts fer que aquesta vegada si que tiri endavant. Si més no, com a mínim que serveixi per millorar una mica més la situació del català en aquest àmbit.

Publicar un comentario

 
Amb un euro a la butxaca. Design by Pocket